Vilken tandkräm ska jag välja till mitt barn?

(Bild: Johanna Ene/Tandskoterskan.se)

Att välja rätt barntandkräm utan onödiga tillsatser kan vara riktigt utmanande för många föräldrar. Butikshyllorna svämmar över med valmöjligheter där många tandkrämer har innehållslistor på långt fler ingredienser än nödvändigt. Hur väljer man då rätt till de små barnen i tandkräms-djungeln? För att minimera risken för karies bör du alltid använda en fluortandkräm anpassad för barnets känsliga mun direkt när första tanden kommit.

Välj gärna en mild barntandkräm utan smak och skummedel (Sodium Lauryl Sulfate) men med 1000 ppm fluormängd. När barnet sedan vant sig med andra smaker kan du välja en tandkräm med mild smak (undvik gärna söta smaker på barntandkrämen). Vid 6 års ålder behöver barnet en högre mängd fluor i tandkrämen (1450 ppm). Vissa barn kan tycka att ”vuxentandkrämer” är för starka i smaken eller löddrar för mycket. Välj gärna Proxident tandkräm då den är extra mild och skonsam mot känsliga munslemhinnor finns både med mild smak och utan smakämnen.

Läs mer om val av barntandkräm och tips kring tandborstning på tandsköterskan
Johanna Enes blogg.

Även de allra minsta behöver skyddas mot elaka kariesangrepp (bild: Pixabay.com)

 

”Även om vi inte ger våra minstingar sött så kommer en dag när de själva kan ta för sig. Då är det skönt att veta att man gett deras tänder en bra start med goda tandvårdsvanor åtminstone.”

Tandsköterskan Johanna Ene

Svensktillverkad barntandkräm!

Folktandkräm är en serie fluortandkrämer som verkligen är anpassade för hela familjen. Ingredienserna är mycket noga utvalda och recepten är komponerade tillsammans med avdelningen för cariologi på tandläkarhögskolan i Göteborg. När vi utvecklade Folktandkräm utgick vi från de senaste forskningsrönen och lyssnade på barns egna berättelser och upplevelser av att borsta tänderna.

Många barn tycker att det är obehagligt att borsta tänderna. Stark smak svider i munnen och skummet växer och kväljer. Därför innehåller Folktandkräm varken stark smak eller skummedel. Bra va!