Tandsköterskan om tandborstning på små barn: ”Att skippa ser jag som ansvarslös vanvård”

Tandsköterskan Johanna Ene arbetar som tandsköterska och driver bloggen Tandskoterskan.net. I sitt blogginlägg om tandborstning på små barn berättar hon hur viktigt det är att skapa goda vanor tidigt hos det lilla barnet. Så fort de första tänderna brutit fram börjar hon borsta barnets tänder morgon och kväll (utan undantag!) med en mild och snäll barntandkräm.

-”Jag trycker ner tandborsten i tandkrämstubens öppning för att bara få en gnutta tandkräm för att vänja liten vid smaken och få med ett uns fluor. Hon får gärna leka med tandborsten och undersöka den. Vi har roligt och busar!” skriver Johanna på sin blogg. Självklart använder hon Folktandkräm Baby och Folktandkräm Barn vid tandborstningen.

– ”Det som är så bra med Baby är att den är helt utan smak. Folktandkräm Barn har en mild pepparmintsmak som äldsta dottern uppskattar. Ibland får minstingen den med pepparmint och det känns lika tryggt.” fortsätter Johanna.

Bild: Johanna Ene (tandskoterskan.net)

 

För Johanna finns inga ursäkter för att hoppa över tandborstningen på barnen. Hon menar att det är hennes ansvar som förälder att alltid få det gjort. – ”Såklart det är skrik och protester ibland, de är för trötta, sjuka eller vill använda sitt nej. Tänderna ska borstas oavsett. Att låta barnen styra och skippa tandborsten ”för det är så synd om honom när han gråter och är för trött” ser jag som ansvarslös vanvård.”

Läs mer om Johannas råd om tandvård för barn på hennes blogg!

Har du frågor kring barntandvård? Ställ din fråga direkt till vår tandhygienist via info@proxident.se. Hon svarar oftast inom 24h.