Faktalänkar

Här har vi samlat bra länkar med information om munvård och munhälsa!

 

Mats Trulsson är professor i oral rehabilitering vid institutionen för odontologi och forskar om tuggningens sensomotoriska reglering. Med enklare ord; vilken information som mun och tänder skickar till hjärnan, och hur hjärnan använder denna information för att styra tuggningen. Framför allt har han studerat hur känselreceptorer vid tänderna förmedlar detaljerad information. Klicka på länkarna eller kika på klippet nedan!

”Tugga på rätt sätt med tandprotes” (öppnas i nytt fönster)

”Vettet kan sitta i bettet” (öppnas i nytt fönster)

 

Mun-H-center

Mun-H-Center är ett nationellt orofacialt (mun och ansikte) kunskapscenter för sällsynta diagnoser och en del av specialisttandvården inom Folktandvården Västra Götaland. Mun-H-center provar även ut och informerar om hjälpmedel som kan underlätta den dagliga munvården och tandvårdsbehandlingen. Läs mer här; www.mun-h-center.se/hjalpmedel/

 

Xerostomi är ett begrepp för upplevelsen av att du har en torr mun, en subjektivt upplevd muntorrhet.
Hyposalivation, nedsatt salivsekration som mäts genom salivprover, objektiv mätning.

 

Beställ instruktionsbilder – bilder som stöd vid den dagliga munvården

Folktandvården Västra Götaland erbjuder material som består av 33 bildkartor. Bilderna är tagna i primär-, växel- och permanenta bettet. Korta texter förklarar tandborstning och approximal rengöring med olika hjälpmedel. Du beställer enkelt via länken HÄR.

Proxident Bitstöd är ett bra hjälpmedel när munvård utförs på anhörig eller patient.

 

Mer information om muntorrhet
finner du i länkarna nedan:

Internetodontologi
Internetmedicin