Proxident Munvårds-set för torr och känslig mun
Artikelnr 5006
Produktblad Ladda ned pdf

Proxident Munvårds-set

Ett urval produkter anpassade för personer med mycket svåra besvär av torr och känslig mun.

Proxident Munvårds-set innehåller ett urval produkter som är anpassade för personer som har mycket svåra besvär av torr och känslig mun och som behöver hjälp med sin munvård av anhörig eller vårdpersonal. Produkterna återfuktar och lindrar. De är mycket milda och kan sväljas.

Innehåller: 50 st muntork, 1 st Proxident munfuktgel utan smak, 1 st Proxident munspray smörjande solrosolja och 1 st Proxident läppbalsam.

När du ska hjälpa någon annan med munvård

  • Munnen är ett intimt område. Gå försiktigt fram och berätta vad du tänker göra.
  • Rengör, fukta och smörj munnen regelbundet under dagen. Under de sista dygnen i palliativ vård bör återfuktning ske så ofta som var 20:e minut, enligt de nationella riktlinjerna.
  • Rengör alltid munslemhinnorna innan du fuktar. Kontakta tandvården om du behöver hjälp eller råd.

1. Sug upp ca 1-2 ml vatten i en Proxident muntork. Fukta och badda alla munslemhinnor, insidan av kinderna och insidan av läpparna i både över och underkäken samt i gommen och på tungan.

2. Variera mellan att badda alla munslemhinnor med:

2 ml vatten – 2 ml munfuktgel

2 ml vatten – 2 ml smörjande solrosolja

Munfuktgel Pumpa upp ca 2 ml munfuktgel i en medicinkopp eller liknande och applicera med en muntork, alternativt pumpa upp gelen direkt på muntorken. Badda alla munslemhinnor enligt punkt 1. Du kan behöva applicera gelen flera gånger vid samma tillfälle.

Munspray Skaka Munsprayen ordentligt, spraya en gång på insidan av höger och vänster kind. Spraya aldrig direkt mot svalget. Badda alla munslemhinnor med en Proxident muntork enligt punkt 1.

Behovet är individuellt, men många föredrar gel på dagen och olja på natten.

3. Smörj läpparna regelbundet med Proxident läppbalsam, var extra noga med mungiporna.

Proxident Muntork 50 st, Proxident Munspray smörjande solrosolja 50 ml, Proxident Munfuktgel utan smak 50 ml, Proxident Läppbalsam 10ml.

Frågor & Svar

Se alla

Är det okej att använda muntorken flera gånger?

Muntork är en engångsartikel som ska användas vid ett och samma tillfälle och sedan slängas. Det är viktigt av hygienskäl. Det kan vara frestande att låta den stå kvar i ett vattenglas eller liknande, men det växer snabbt till otrevliga bakterier som kan göra mer skada än nytta.

4274 av 7899 tyckte att svaret var till hjälp.

I några av Proxidents produkter används parabener som konserveringsmedel – är inte det farligt?

För att undvika tillväxt av bakterier, mögel och jäst i vissa produkter behöver de innehålla någon form av konserveringsmedel. Utan konserveringsmedel kan tillväxten orsaka hälsorisker för de som använder produkterna. Ämnesgruppen parabener är ett konserveringsmedel som länge använts i kosmetiska produkter, men också i livsmedel och läkemedel.
Det finns ingen forskning som tyder på att parabener skulle vara farligt. Inte heller att parabener skulle vara särskilt allergiframkallande. Tvärtom är parabener säkrare än många andra konserveringsmedel. Proxident följer Läkemedelsverkets rekommendationer kring konserveringsmedel med låg hälsorisk i kosmetiskt klassade produkter, och har därför tillsatt methylparaben i vissa av våra produkter. Methylparaben har den kemiska grundstrukturen bensoesyra som ett ämne som finns naturligt i växter. På Läkemedelsverkets hemsida kan du läsa mer om parabener. (Källa: www.läkemedelsverket.se)

1039 av 2154 tyckte att svaret var till hjälp.

Hur stor mängd ska jag ta av munfuktgelen?

Pumpa ut en mängd gel stor som en ärta på fingret. Använd sedan tungan för att fördela gelen i munnen. Om du använder den lilla flaskan munfuktgel går det även bra att pumpa en liten mängd direkt i munnen om du hellre vill det av hygienskäl (t ex när du är på språng och inte kunnat tvätta händerna innan användning av gelen). Det går även bra att pumpa ut en mängd gel på en muntork och applicera gelen med hjälp av muntorken.

1302 av 2694 tyckte att svaret var till hjälp.
369kr

Eller köp den hos...