3×2-modellen

Borsta tänderna med 3x2-modellen för friskare tänder!

Att använda tandkräm med fluor är den enskilt viktigaste anledningen till att vi i Sverige har så god tandhälsa. Optimera effekten av din fluortandkräm genom att borsta enligt tandvårdens 3 x 2 modell. Borsta två gånger om dagen, använd två cm tandkräm och borsta i två minuter.

 

Om du använder eltandborste, lägg gärna på tandkräm två gånger. Efter borstning, ta lite vatten i munnen och sila skummet mellan tänderna. Spotta ut och undvik att skölja. Vänta gärna två timmar innan måltid.

För barn ser tandvårdens råd lite annorlunda ut. Det viktigaste är att du hjälper ditt barn att borsta tänderna. För barn under två år använd en mängd tandkräm som är lika stor som barnets lillfingernagel. För barn mellan 2 och 6 år, använd en mängd tandkräm stor som en ärta. Övervaka tandborstningen för att minimera nedsväljning. Borsta gärna två minuter och vänta en stund innan du ger ditt barn något att äta.

Det går inte att prata om vikten av att borsta tänderna med fluortandkräm utan att också nämna den s k gnuggmetoden. Håll tandborsten snett upp mot tandköttskanten och arbeta med små gnuggrörelser, fram och tillbaka. Börja borsta på tanden längst in på insidan och fortsätt systematisk tand för tand.

På vår serie Folktandkräm hittar du tandvårdens egna råd på baksidan av tuben.
Folktandkräm har utvecklats i samarbete med ett forskningsprojekt på Göteborgs Universitet avdelning för cariologi.

Vill du veta mer om 3 x 2 modellen eller om Folktandkräm, kontakta vår produktspecialist.