Lider du av torr och känslig mun?

Fakta om muntorrhet

Muntorrhet – ett dolt handikapp

I Sverige finns ca 2 miljoner människor som i olika utsträckning lider av muntorrhet. Inom vården skiljer man mellan xerostomi och diagnosen hyposalivation. Xerostomi är ett begrepp för upplevelsen av att du har en torr mun, en subjektivt upplevd muntorrhet. Hyposalivation, nedsatt salivsekration som mäts genom salivprover, objektiv mätning.

Påverkar livskvaliteten

Muntorrhet är ett dolt handikapp för många människor. För lite saliv gör det svårt att prata äta och svälja. Munslemhinnan blir torr och känslig, det svider och minsta beröring kan vara smärtsam. Det är vanligt med dålig andedräkt, munvinkelragader (sprickor i mungiporna), och torra läppar. Upplevelsen av olika smaker förändras och stark mat gör ont.

Saliven fyller många funktioner

Förutom att smörja, skölja och fukta munnen transporterar saliven smakämnen. Den innehåller antibakteriella system, bildar skyddande barriärer och hjälper till att hålla rätt pH balans, vilket är viktigt för att motverka olika former av mun- och tandsjukdomar. Ett mindre och sämre saliv medför tyvärr ofta andra följdsjukdomar på tänderna och munslemhinnan. Något botemedel för muntorrhet eller direkt ersättning finns inte, endast produkter som lindrar.

 

Proxidents produkter som lindrar torra munnar.

 

Orsaker och lindring

Vanligaste orsaken till muntorrhet är biverkning från läkemedel. Muntorrhet är den tredje vanligaste biverkningen i FASS, och personer som äter fyra till fem läkemedel är därför alltid riskpatienter.

Andra orsaker till muntorrhet

 • Strålningsbehandling
 • Autoimmuna sjukdomar (t ex Sjögrens syndrom, reumatism)
 • Infektioner (t ex hepatit C, HIV)
 • Njursjukdomar, diabetes och psykiska sjukdomar
 • Spottkörtelsjukdomar
 • Ålderdom, graviditet och stress

Muntorrhet i livets slutskede

Den sista tiden i livet kan vara extra besvärlig. Då är det viktigt att bara behandla med produkter som smörjer, fuktar och lindrar muntorrheten. Det finns inte längre någon anledning att försöka stimulera saliven med olika syrliga produkter, det skapar bara mer obehag. Om personen själv inte längre kan kommunicera eller vara aktiv i behandlingen går det bra att använda Proxidents produkter tillsammans med en extra mjuk muntork. I vår folder Munvård hela livet kan du läsa mer om hur du utför munvård på någon annan.

Lindra besvär av muntorrhet

 • Drick och skölj munnen ofta med vatten.
 • Tugga maten ordentligt, det stimulerar saliven.
 • Tugga sockerfritt tuggummi, det stimulerar saliven och håller salivproduktionen igång.
 • Använd en fluortandkräm utan smak om du har problem att borsta dina tänder pga att vanlig tandkräm svider.
 • Smörj och fukta munnen med munfuktgel eller munfuktspray. Vilken produkt som ger bäst effekt är individuellt. Oftast är en kombination av produkter det som ger bäst lindring.
 • Använd ett bra och vårdande läppbalsam regelbundet för att undvika sprickbildning.

Produkter som lindrar muntorrheten hittar du i vår webbutik. Klicka HÄR.

 

Våra produkter finns även hos dessa återförsäljare

Antal apotek Finns bara på nätet.
Hemsida apotea.se