Folktandkräm

Låt oss presentera familjen Folktandkräm!

Folktandkräm är en serie fluortandkrämer som verkligen är anpassade för hela familjen. Ingredienserna är mycket noga utvalda och recepten är komponerade tillsammans med avdelningen för cariologi på tandläkarhögskolan i Göteborg. När vi utvecklade Folktandkräm utgick vi från de senaste forskningsrönen och lyssnade på barns egna berättelser och upplevelser av att borsta tänderna.

Många barn tycker att det är obehagligt att borsta tänderna. Stark smak svider i munnen och skummet växer och kväljer. Därför innehåller Folktandkräm varken stark smak eller skummedel. Bra va!

Mer än bara en tandkräm

Oavsett ålder är det viktigt att borsta sin tänder på rätt sätt. Inom tandvården brukar man prata om tandkrämsteknik. En enkel och bra metod är den s k 3 x 2modellen. För att sprida tandvårdens råd för friskare tänder har vi illustrerat den modellen på tubens baksida. Vänd på tuben och läs eller klicka här för mer information.

För att hjälpa föräldrar att etablera bra tandborstvanor tillsammans med sina barn, har vi tagit fram ett utbildningsmaterial. Vi kallar den Skattkartan. Om ditt barn inte redan fått den vid besök hos Folktandvården, beställ den här.

 

Världens enda tandkräm märkt med Bra Miljöval

Hela vår serie Folktandkrämer klarade de hårda kraven som Naturskyddsföreningen ställer på kosmetiska produkter för att de ska få märkas med Bra Miljöval. Och faktum är att hittills är vi den första och enda tandkrämen i världen som är godkänd för märkning med Bra Miljöval. Det är vi såklart otroligt stolta över! Naturskyddsföreningens krav för att få använda märkningen är inte bara hårda, de blir dessutom gradvis tuffare. Det ser vi som positivt då det tvingar oss företag att fortsätta utveckla produkterna med hänsyn till att vara sparsam med naturresurserna, och att den biologiska mångfalden och människans hälsa inte hotas. Genom att välja produkter märkta med Bra Miljöval bidrar du därför till en friskare natur och färre hälsofarliga ämnen i vardagen!

Dessutom tillverkar vi våra produkter i Sverige. Det tycker vi är viktigt!

 

Tips från experten!

 

Ulla Moberg Sköld leg tandläkare och docent i cariologi delar med sig av sina bästa tips för hälsosamma vanor.

 

Ulla Moberg Sköld leg. tandläkare och docent i cariologi ger sina bästa råd om hälsosamma vanor för det lilla barnet.

Goda vanor grundläggs tidigt – föräldrar är viktiga förebilder – barn gör som vuxna gör!

  • När det lilla barnet övergår från amning/flaska till övriga familjens vanor tänk på att barnet ska äta och dricka på bestämda tider och däremellan låta tänder, saliv och mage vila 2-3 timmar
  • Undvik småätande mellan målen
  • Vatten vid törst
  • Håll kex, kakor, bullar, glass, godis, saft och läsk borta så länge det går och därefter endast vid fest
  • Starta tandborstning med fluortandkräm när första tanden kommer fram ungefär vid 6-8 månader
  • Ha en mjuk tandborste med litet borsthuvud och använd en mängd barntandkräm med fluor motsvarande barnets lillfingernagel och utan smakämnen eller med mycket mild smak
  • Ta fram det lekfulla i borstningen som görs på morgonen efter frukost och det sista innan läggdags förslagsvis på skötbordet, i soffan eller i knäet

Ladda ner, skriv ut och låt ditt barn färglägga roliga motiv på Folke och Pyret