I år ger vi bort ett leende i julgåva.

Istället för att skicka julkort till våra kunder och leverantörer har vi valt att ge en mer beständig julgåva – ett nytt leende till många barn i utsatta länder. Årets julgåva har vi valt att ge till hjälporganisationen Operation Smile – en gåva som är så mycket mer än bara en operation; den inger hopp för barn och familjer runt om i världen.
Läpp-, käk- och gomspalt (LKG) är en ansiktsmissbildning som uppstår oftare än du kanske tror. Var tredje minut föds ett barn med LKG runt om i världen. Missbildningen medför stora problem för det lilla barnet att äta, eftersom det undertryck i munnen som krävs för att suga inte skapas. I länder där man inte har tillgång till hjälpmedel leder det ofta till undernäring eller till och med svält. Senare drabbas talutvecklingen och problem med tänder är vanliga.
Att se annorlunda ut innebär också ofta stora sociala och psykologiska problem. Ofta döljer barnen sitt ansikte när de vistas offentligt för att undkomma blickar från omgivningen. Enoks berättelse om svåra trakasserier förmedlar en vanlig bild av hur livet ser ut för tusentals av Operation Smiles patienter. Medan de flesta av Operation Smiles patienter är barn när de får hjälp tvingades Enok utstå människors elaka behandling i 25 långa år.

 

God Jul önskar vi på Proxident!